perbincangan forum kewangan
Forum Risiko Iklim, di mana 28 syarikat dari sektor kewangan mengambil bahagian, akan dilancarkan, membincangkan keadaan sebenar tindak balas risiko iklim untuk setiap sektor kewangan, dan bagaimana untuk mengendalikan forum masa depan. Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan mengumumkan pada 13 Mac bahawa ia telah menubuhkan forum risiko iklim untuk meningkatkan kesedaran mengenai risiko iklim dan keupayaan untuk […]

Forum Risiko Iklim, di mana 28 syarikat dari sektor kewangan mengambil bahagian, akan dilancarkan, membincangkan keadaan sebenar tindak balas risiko iklim untuk setiap sektor kewangan, dan bagaimana untuk mengendalikan forum masa depan.

Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan mengumumkan pada 13 Mac bahawa ia telah menubuhkan forum risiko iklim untuk meningkatkan kesedaran mengenai risiko iklim dan keupayaan untuk bertindak balas terhadap sektor kewangan domestik dengan kerjasama Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan.

Krisis iklim dibahagikan kepada risiko fizikal yang merupakan kerosakan fizikal yang disebabkan oleh fenomena iklim yang tidak normal dan risiko pelaksanaan yang bermaksud kehilangan kewangan yang berlaku semasa peralihan kepada masyarakat karbon rendah. Faktor risiko fizikal dan risiko pelaksanaan boleh menjejaskan penurunan nilai aset cagaran, kadar lalai dan kadar kerugian, dan harga saham dan bon.

Ini adalah kali pertama sektor kewangan telah menubuhkan forum untuk perbincangan komprehensif mengenai tindak balas risiko iklim: bank, pelaburan kewangan, insurans hayat, insurans bukan hayat, kad dan industri modal. Forum ini bertujuan untuk membincangkan perbincangan praktikal untuk tindak balas risiko iklim sektor kewangan berdasarkan perbincangan oleh pihak berkuasa penyeliaan luar negara utama dan organisasi antarabangsa.

Forum Risiko Iklim, di mana 28 syarikat dari sektor kewangan mengambil bahagian, mengadakan 폰테크 mesyuarat agung pada hari yang sama. Perbincangan telah diadakan mengenai keadaan sebenar tindak balas risiko iklim dan rancangan untuk operasi forum masa depan untuk setiap sektor kewangan. Untuk perbincangan yang cekap, setiap persatuan sektor swasta adalah institusi setiausaha, penyelidik (Institut Kewangan, Institut Insurans) dan organisasi antarabangsa (UNEP-FI, GCF) mengambil bahagian sebagai kumpulan penasihat.

Kim Dong-sung, timbalan pengarah Perkhidmatan Penyeliaan Kewangan, berkata dalam satu kenyataan bahawa tindak balas risiko iklim yang berkesan tidak mencukupi oleh usaha pihak berkuasa penyeliaan dan semua sektor kewangan harus bekerjasama untuk bertindak balas.

Kim berkata, "Forum Risiko Iklim sektor kewangan baru akan menghasilkan hasil yang bermakna dan memainkan peranan penting dalam tindak balas risiko iklim pada masa akan datang." Beliau berkata, "Sila bekerjasama untuk berkongsi amalan dan pengetahuan yang sangat baik yang berkaitan dengan tindak balas risiko iklim secara aktif dalam sektor kewangan supaya bukan sahaja institusi kewangan individu tetapi juga semua institusi kewangan dapat mengatasi krisis masa depan. "

Forum ini dijangka mempromosikan kajian dan seminar yang berkaitan dengan sektor kewangan yang dapat mengembangkan kesedaran risiko iklim sektor kewangan domestik, yang merupakan peringkat awal. Di samping itu, adalah mungkin untuk mendorong penubuhan sistem tindak balas risiko iklim secepat mungkin dengan mempromosikan penemuan dan penyebaran kes-kes terbaik untuk menangani risiko iklim di setiap kawasan kewangan.

Ia juga mungkin untuk memaksimumkan keberkesanan rancangan ini dengan membincangkan kandungan utama dan kemungkinan permohonan praktikal 'Pelan Pengurusan dan Penyeliaan Risiko Iklim' yang akan ditulis kemudian dengan syarikat kewangan. Di samping itu, apabila membincangkan organisasi antarabangsa untuk menangani risiko iklim, adalah mungkin untuk secara aktif mewakili realiti sektor kewangan domestik yang dibincangkan di forum ini.

Seorang pegawai sektor kewangan berkata, "Peningkatan risiko kewangan yang berkaitan dengan perubahan iklim boleh dipindahkan ke risiko keseluruhan sistem kewangan melalui kemerosotan kekukuhan institusi kewangan dan peningkatan ketidakpastian pasaran kewangan." Forum ini sangat penting kerana ia adalah yang pertama untuk menyediakan forum untuk perbincangan komprehensif untuk menangani risiko iklim. "

답글 남기기

이메일 주소를 발행하지 않을 것입니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다