Sebab kesunyian dalam perniagaan katering
Perniagaan sokongan kupon penghantaran dan restoran kerajaan disambung semula dari jam 10 pagi pada 24, tetapi tidak ada persaingan pemasaran dalam industri kad. Daripada melihat perniagaan kupon penghantaran dan restoran pemerintah sebagai peluang untuk meningkatkan jumlah pelanggan atau jumlah yang ditangani, suasananya tetap pada tahap bekerjasama dengan kebijakan pemerintah. Ini berbeza dengan kekalahan pihak berkuasa […]

Perniagaan sokongan kupon penghantaran dan restoran kerajaan disambung semula dari jam 10 pagi pada 24, tetapi tidak ada persaingan pemasaran dalam industri kad. Daripada melihat perniagaan kupon penghantaran dan restoran pemerintah sebagai peluang untuk meningkatkan jumlah pelanggan atau jumlah yang ditangani, suasananya tetap pada tahap bekerjasama dengan kebijakan pemerintah.

Ini berbeza dengan kekalahan pihak berkuasa kewangan ketika persaingan pemasaran syarikat kad kredit terlalu panas ketika memohon subsidi bencana kecemasan Corona 19 yang diberikan oleh pemerintah tahun lalu.

Shinhan Card dan BC Card adalah antara syarikat kad yang menggunakan acara pembayaran kupon penghantaran dan restoran kerajaan untuk memasarkan.

Shinhan Card mengadakan acara untuk membayar ‘My Shinhan Points’ semasa acara tersebut. Poin Shinhan saya disampaikan kepada sejumlah 20,000 pengguna (10,000 loteri kedatangan pertama, dilayan pertama + 10,000 loteri) di antara pengguna kali pertama dalam aplikasi penghantaran yang ditentukan selama tempoh acara.

BC Card juga mengambil bahagian dalam acara kupon penghantaran dan makan di luar. Kad sasaran adalah kad cek / kredit syarikat kewangan yang BC Card menyediakan rangkaian infrastruktur kad. Pengguna cek dan kad kredit seperti IBK Industrial Bank, DGB Daegu Bank, BNK Busan Bank, BNK Kyungnam Bank, dan SC First Bank boleh membuat permohonan melalui Kad BC atau laman web Facebook.

BC Card menghadiahkan produk dan mata seperti mata TOP (1 juta won) dan pembakar roti premium (10 orang) kepada 10,000 orang melalui loteri. Seo Geo-jeong, ketua bahagian platform pembayaran, mengatakan, "Kami menyiapkan acara untuk merangsang penggunaan dalam industri perkhidmatan makanan, yang tidak stabil karena Corona 19. yang berpanjangan."

Kecuali kedua-duanya, syarikat kad lain tidak menyediakan acara pemasaran yang berasingan. Ini kerana 백링크 anggaran acara pemerintah tidak sebesar 26 miliar won, dan terdapat sedikit prestasi yang signifikan dalam peningkatan jumlah transaksi dan pelanggan dalam projek sokongan kupon penghantaran dan restoran yang diadakan awal tahun ini.

Seorang pegawai syarikat kad berkata, "Acara untuk pemasaran tidak mempunyai pilihan selain menghabiskan uang dan waktu, tetapi untuk acara ini, kami percaya keberkesanan pemasaran rendah dibandingkan dengan biaya," dan berkata, "Saya setuju dengan kebijakan pemerintah dan bekerjasama. "

Seorang pegawai syarikat kad lain berkata, "Sudah ada banyak kad afiliasi di pasar, seperti memakan potongan harga," dan berkata, "Kami tidak melihat kesan pemasaran yang ketara seperti peningkatan pelanggan baru pada acara terakhir. "

Terdapat juga pendapat bahawa 'ada ribut selepas pemasaran subsidi bencana' pada bulan Ogos tahun lalu. Pada masa itu, syarikat kad bersaing untuk pemasaran untuk menerima dana bantuan bencana melalui kad mereka.

Seorang pegawai dalam industri kredit mengatakan, "Saya mendengar bahawa syarikat kad kredit memasarkan dengan subsidi pemerintah. Setelah itu, saya tidak bersaing untuk pemasaran dengan subsidi pemerintah atau kupon."

Sementara itu, Kementerian Pertanian dan Makanan mengumumkan pada tanggal 23 bahawa akan meneruskan perniagaan kupon penghantaran dan restoran untuk menghidupkan kembali permintaan domestik. Tujuannya adalah untuk mendorong setiap individu untuk ikut serta secara sukarela dalam jarak jauh sambil meminimumkan penguncupan ekonomi domestik pada tahap korona 500-600 yang disahkan19.

Seperti dalam perniagaan kupon penyampaian dan makan yang dilakukan awal tahun ini, pemerintah telah meminta pengguna untuk menerima pengembalian wang 10.000 won sebagai kad mata atau menerima potongan harga untuk pengguna yang memesan dan membayar aplikasi penghantaran empat kali, masing-masing 20,000 menang.

답글 남기기

이메일 주소를 발행하지 않을 것입니다. 필수 항목은 *(으)로 표시합니다